ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іоасафа
митрополита Кіровоградського і Новомиргородського
духовенству, чернецтву і всім вірним чадам
Кіровоградської єпархії
Української Православної Церкви

 

“Воскресения день, и просветимся торжеством, и друг друга обымем.
Рцем, братие, и ненавидящим нас простим вся воскресением”

(Стіхира Пасхи)

Возлюблені у Господі всечесні пастирі й диякони, боголюбиві ченці та черниці, дорогі брати і сестри!
У ці світлі дні Христового Воскресіння, коли всі ми духовно переживаємо найбільше торжество і насолоджуємося невимовною радістю про Воскреслого Спасителя, вітаю всіх Вас життєстверджуючим вигуком:
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Ось уже майже дві тисячі років це пасхальне привітання передається з покоління в покоління, від серця до серця, з уст в уста. Цим переможним окликом ангели зустріли біля Гробу Господнього жінок-мироносиць. З цими словами йшли на смерть мученики перших століть, звучали вони і в устах наших новомучеників та сповідників XX століття. Ними живе і дихає Церква Христова і понині! У них – цих коротких і радісних словах – міститься вся наша віра.
Сьогодні ми згадуємо про саму велику перемогу в історії людства, перемогу, перед якою тьмяніють всі досягнення і звершення людського розуму. Це перемога Христа над смертю. Святитель Іоанн Златоуст повчає: «Хай ніхто не боїться смерті, бо звільнила нас Спасителева смерть! Охоплений смертю, Він умертвив смерть. Зійшовши до пекла, Він полонив його і засмутив того, хто торкнувся Його плоті». З моменту Христового Воскресіння смерті вже немає, а є тимчасове успіння, оскільки всі ми воскреснемо.
Воістину немає в людському житті більш важливої вісті, ніж та, яку ми чуємо біля спустілого Гробу, адже Бог, Який, за Своєю обітницею «воскресив Господа Іісуса, воскресить і нас силою Своєю!» (1 Кор. 6, 14). Воскресіння Христове – це торжество любові Божої до Свого творіння. Тому нам всім слід радіти й веселитися, бо почалося блаженне преображення людини і світу. «Воскрес Иисус от гроба, якоже прорече, даде нам живот вечный, и велию милость»(Стіхира свята Пасхи).
Тайна Воскресіння Христового незбагненна для людського розуму, її глибина безмірна. Навіть ангельські сили можуть лише благоговійно схилитися перед цією великою таємницею. Але наше серце – звичайне людське серце – осягає цю таємницю. Ми не розуміємо розумом, але відчуваємо серцем і на досвіді переживаємо її за допомогою Божої благодаті.
Воскресіння Христове – це найбільше чудо в історії людства, яке наповнює серця віруючих безмежною радістю! Відтепер з чистого аркуша Господь пропонує нам почати наше життя, повне благодаті й миру, у взаємовідносинах з Ним. Тепер ми – нове творіння у Христі, і ніщо нас не розлучить від любові Божої, бо Він зробив нас співучасниками Свого Воскресіння!
Взаємна радість об’єднує в цей день всіх. «Воскресения день, просветимся торжеством, и друг друга обымем», – співається в каноні Пасхи. Радість Воскресіння Христового призиває нас до себе, даючи нам впевненість в житті майбутнього віку. Саме тому в Пасхальні дні в храм приходить безліч людей, які іноді навіть нічого ще не знають про православну віру. Душа кожної людини тягнеться до тепла і світла, навіть якщо вона і не цілком ще усвідомлює, Хто є їх єдиним Джерелом. І докласти зусиль, щоб допомогти нашим ближнім прийти до Христа, зобов’язані всі ми, браття і сестри, – християни, сучасні учні Спасителя. «По тому пізнають всі, що ви Мої учні, якщо будете мати любов між собою», – говорить Господь (Ін. 13, 35). Проповідь Євангелія розпочалася майже дві тисячі років тому біля порожнього Гроба Господнього. Чудесну подію Воскресіння Спасителя виявилося неможливо приховати так, як неможливо було би зупинити схід сонця. Але наскільки дієвою буде сьогодні ця проповідь Церкви про Воскреслого Христа, залежить від усіх нас: від того, наскільки віра преобразила наші серця.
Для того, щоб бути з Богом, кожен з нас повинен навчитися жертовної любові. Ця божественна наука може бути справою всього нашого життя, але, за порадою святих отців, потрібно обов’язково почати з того, що вони називали «малым доброделанием». Постараємося, за словом апостола, «бути в мирі з усіма людьми» (Рим. 12, 18), очищаючи своє серце від всякого зла, знаючи, що за всіх нас був розп’ятий і всім нам бажає спасіння Господь.
Нехай сьогодні чудо пасхальної радості стане для кожного християнина початком справжнього відродження його духовного життя. Для цього постараємося пробачити не тільки близьких, улюблених і потрібних, але і ворогів і недоброзичливців. Адже любов і є справжнім дивом людського життя! Вона не вигідна тим людям, які ставлять перед собою чисто земні егоїстичні цілі. Тим, хто прагне більш за все бути успішнішим і багатшим за інших. Любов вимагає вірності і жертовності. Вимагає зречення від себе. І саме в цьому зреченні людина знаходить себе у Христі. З Ним вмирає і в Ньому знаходить повноту свого життя, відроджуючись для вічності в істинній Небесній Вітчизні. Апостол і євангеліст Іоанн Богослов називає обманщиком того, хто, не навчившись любити ближнього, стверджує, що любить Бога (1 Ін. 4, 20). Любов не народжується з раціонального рішення, це – не інтелектуальний вибір. Любов народжується з людського серця як впізнавання себе в іншій людині через прийняття життя ближнього в своє серце.
Сьогодні наша країна переживає надзвичайно важкі часи. На жаль, ми сумуємо через існуючі серед нашого народу протирічччя і розбіжності, ворожнечу, ненависть і злобу. Все це все не від Бога. Тому що Бог є Любов. Преподобний Сергій Радонезький говорив: «Любов’ю та єднанням спасемося!» І ця любов – запорука нашого спасіння. Це потрібно добре розуміти і усвідомлювати всім.
У ці світлі пасхальні дні, коли Свята Церква святкує «смерти умерщвление, адово разрушение, иного жития вечного начало» (тропарь 7-ї пісні Пасхального канону), ми з надією дивимося в майбутнє нашої багатостраждальної країни і уповаємо, що ті зміни, які відбулися напередодні, внаслідок волевиявлення нашого народу, принесуть на нашу землю бажаний і довгожданий мир. Сподіваємось, що нарешті припиниться дискримінація і дискредитація споконвічної історичної канонічної Церкви нашого народу з цинічним нехтуванням закону, яке супроводжується грубим знущанням і насильством над свободою совісті віруючих. Віримо, що прийде кінець і тому мародерству, котре переживає наша православна паства на своїй землі від своїх же співбратів, чудово усвідомлюючи, що вони вороже налаштовані проти своїх єдинокровних співгромадян виключно злою волею кон’юктурних «політиканів». Але пам’ятаючи приклад відношення Христа Спасителя до Своїх розпинателів, на їхню злобу ми відповідаємо молитвою про їхнє напоумлення, і покладаємо свою надію на всемогутню силу Божу, яка у повноті являється нам в переможному святі Воскресіння Христового.
Ми, православні громадяни, бажаємо бачити нашу країну боголюбивою, миролюбною і по-справжньому суверенною державою, в якій би забезпечувалися права і свободи кожної людини в поєднанні з відповідальністю за збереження і примноження духовно-моральних і культурних цінностей. Тільки за таких умов, в нашій державі ми зможемо знайти все більшу згуртованість і справжню єдність нашого народу, яка є запорукою розвитку країни і її руху вперед для досягнення гідного рівня життя і добробуту громадян.
Як християни ми повинні пам’ятати, що світло Христове здатне світити там, де гріховна пітьма, здавалося б, не залишає ніякої надії! Сила Божа здатна змінити те, що не в змозі виправити людський закон, ніяке зусилля, ніяка воля. Святитель Григорій Чудотворець навчає : «Идеже Бог хощет, там побеждается естества чин и не может препятствовать природа».
Возлюблені отці благочинні та настоятелі, дорогі брати і сестри! Ще раз сердечно вітаю всіх вас зі святом Світлого Христового Воскресіння! В «сей нареченный и святый день», коли серця наші переповнює пасхальна радість, щиро бажаю вам долучитися до неї і поділитися з усіма вашими ближніми! Воістину, нам дарована священна запорука вічної радості і блаженства, про яку нам говорить натхненне апостольське слово: «Не бачило того око, не чуло вухо і не приходило те на серце людині, що приготував Бог люблячим Його» (1 Кор. 2, 9) .
Нехай світла і добра звістка про Воскреслого з гроба Христа Життєдавця об’єднається з нашою твердою надією на перемогу правди і світла в нашому особистому житті та житті нашої Батьківщини.
Від щирого серця бажаю всім насолодитися радістю пасхальних днів, з’єднуючись з Христом Спасителем, Який є наш «Шлях, Істина й Життя» (Ін. 14, 6).
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
Божою милістю, смиренний
+ ІОАСАФ
митрополит Кіровоградський і Новомиргородський
Пасха Христова 2019 року

(11)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *