Високопреосвященніший митрополит Іоасаф звершив богослужіння Хрестопоклонної Неділі Великого посту

10 березня 2018 р., напередодні третьої Неділі Великого посту, коли Церква особливим чином прославляє Хрест Господній, Високопреосвященніший Іоасаф митрополит Кіровоградський і Новомиргородка очолив Всенічне бдіння в Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці.
Під час Великого славослів´я Правлячий архієрей виніс з Вівтаря на середину храму Хрест для поклоніння віруючим, який буде залишатися там увесь наступний тиждень.
11 березня в Неділю Хрестопоклонну, Владика Іоасаф звершив в Кафедральному соборі Божественну літургію. Його Високопреосвященству співслужило духовенство собору.
За богослужінням після читання Євангелія до віруючих з проповіддю звернувся секретар Кіровоградської єпархії прот. Роман Кондратюк.
В кінці Літургії митрополит Іоасаф виголосив проповідь, в якій пояснив, для чого Церква встановила святкування в честь Хреста саме в третю неділю Великого посту. Також архіпастир побажав усім зміцнення сил для подальшого проходження Святої Чотиридесятниці, щоб з великою радістю та духовним піднесенням зустріти славне Христове Воскресіння.

***

Весняне святкування в честь Хреста Господнього бере початок ще з далекого VII століття. В ході ірансько-візантійської війни Чесне Древо було захоплено персами. Але імператор Іраклій переможно завершив 26-річну війну з головнокомандувачем персів Хозроєм, а Хрест власноруч урочисто вніс в Єрусалим. З того часу починають святкувати річницю повернення великої святині. Незабаром це свято отримує загальноцерковне значення і набуває нового змісту. Провівши в пості вже три тижні, людина втомлюється, виснажується і може впасти духом. Щоб підтримати віруючих, Церква нагадує нам про хресний подвиг Спасителя. А оскільки цей подвиг нерозривно пов´язаний з Воскресінням, то християни, згадуючи радість Христової Пасхи, підбадьорюються і з новими силами продовжують поприще святої Чотиридесятниці.

(13)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *