Митрополит Іоасаф звершив святкове богослужіння Великої Суботи та Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня 2018 року святкується Благовіщення Божої Матері. Цього року за православним календарем свято припало на Велику Суботу, тому у переддень Пасхи Христової та день Благовіщення у Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці Правлячий архієрей Кіровоградської єпархії Високопреосвященніший митрополит Іоасаф очолив поєднану з вечірнею святкову Божественну літургію.
У Велику Суботу Церква згадує поховання Господа Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, котрі з вірою чекали Його пришестя, а також введення благоразумнаго розбійника в рай. Разом з тим богослужбові піснеспіви і читання передвіщають славне Воскресіння Христове. Основні спогади дня Великої Суботи виражені в тропарі Святої Пасхи: “Во гробе плотски, во аде же с душею яко Бог, в раи же с разбойником, и на Престоле был еси, Христе, со Отцем и Духом, вся исполняяй Неописанный”.
Разом з тим читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує скорботний суботній день перебування Спасителя у гробі, і за богослужінням вже з цього моменту починає особливим чином прославлятися прийдешнє Воскресіння Христа, співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже”. Євангельське зачало також розповідає про Воскресіння Спасителя.
Після Євангелія клірик Кафедрального собору прот. Андрій Боярчук звернувся до віруючих зі словами проповіді.
В кінці богослужіння митрополит Іоасаф традиційно звершив благословення хліба та вина, якими у древні часи підкріплювали свої духовні та фізичні сили християни, котрі готувалися до торжественного нічного Пасхального богослужіння.

(9)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *