Високопреосвященніший митрополит Іоасаф звершив чинопослідування Пасії з акафістом Божественним Страстям Христовим

4 березня 2018 р., у Неділю другу Великого посту,  Високопреосвященніший Іоасаф митрополит Кіровоградський і Новомиргородський в Кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці у співслужінні міського духовенства звершив чинопослідування Пасії з акафістом Божественним Страстям Христовим.


Після читання Євангелія , що описує кульмінаційні події земного життя Спасителя, клірик Спасо-Преображенського Кафедрального собору, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Донецького національного медичного університету священик Віталій Ігнатьєв виголосив проповідь, в якій розповів про важливість правильного несення свого життєвого хреста віруючому та розкрив вчення про смиренномудріє, як одну з найголовніших чеснот християнина.
Богослужіння Пасії буває 4 рази на рік (по числу євангелістів): в вечірній час неділь Великого Посту. Як зрозуміло з назви, на цих службах згадуються спасительні страждання Господа Ісуса Христа. За кожною Пасією прочитуються євангельські оповіді про це: на першій – 26 і 27 глави від Матфея, на другий – 14 і 15 від Марка, на третій – 22 і 23 від Луки, на четвертій 18 і 19 від Іоанна.
Крім того, на Пасії можна почути особливі зворушливі піснеспіви з богослужінь Страсної седмиці, а особливо Великої П´ятниці – дня тілесної смерті Господа. Виконується стихира “Приидите, ублажим Иосифа приснопамятного», яку співають під час цілування Плащаниці Христової; перед читанням Євангелія звучить прокимен «Разделиша ризи Моя себе, и о одежди Моей меташа жребий». Ці та інші молитви підносять нас на Голгофу, знову і знову нагадуючи про кінцеву мету Великого посту – співрозп´яття з Христом для отримання найбільшої радості з Воскреслим Богом.

https://www.youtube.com/watch?v=IsdWCMBW4nQ

(19)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *